fallback

Европейският спасителен фонд ще се задейства през юли

25 страни одобриха фискалния пакт, извън него остават Великобритания и Чехия.

31.01.2012 | 07:43

Лидерите на страните от еврозоната се споразумяха за въвеждането на по-строга бюджетна дисциплина. 25 държави влизат в новия фискален пакт на Европейския съюз.

Извън него остават Великобритания и Чехия. Спасителният фонд ще започне да функционира една година по-рано от предвиденото, едновременно с Европейския механизъм за финансова стабилност (EFSF), съобщи Дойче веле. Финансовият пакт въвежда санкции за страните в нарушение на строгите икономически параметри и ще влезе в сила от юли. Подписването на пакта е на първи март. Очаква се тогава Европейският стабилизационен механизъм да бъде увеличен, за което настояват САЩ, Китай и Международният валутен фонд, съобщи Reuters.Германският канцлер Ангела Меркел определи като „много важен знак” ангажимента на 25-те страни да заложат в законодателството си ограничението бюджетният дефицит да не превишава 0.5% от БВП. “Направихме важна стъпка към съюз на стабилността. Това, че се решихме на тези допълнителни задължения, е много важно за онези, които наблюдават Европа и еврозоната отвън“, заяви канцлерът, цитиран от БНР.

Френският президент Никола Саркози отхвърли германския план за европейски бюджетен комисар с вето върху финансовата политика на гръцкото правителство. „Не може да става и дума да поставяме която и да е страна под надзор. Това няма да е нито разумно, нито демократично и ефикасно“, категоричен е Саркози.

България и останалите страни извън еврозоната постигнаха компромисно споразумение по условието да участват в решаващите заседания по засягащи ги въпроси заедно със страните от Еврозоната. Фискалната политика на страната ни ще остане непроменена. България се обвързва в сътрудничество по данъчните въпроси, обмяна на опит и размяна на информация за данъчни измами. Според премиера Бойко Борисов, като първоизточник на разделението "за" и "против" пакта, може да се смята холандското вето за влизането ни в Шенген.

"Чехия както обикновено казва, че тяхната Конституция е такава, че на първи март няма да подпишат договора", заяви премиерът Бойко Борисов. "Аз и румънският президент още веднъж подчертахме, че прецедента, който направи Холандия за Шенген ще има много тежки последици за ЕС. Оттук нататък когато трябва да се взимат някакви решения, защото винаги ще се намира по една страна, която, казвам в кавички,  ще се направи на интересна".

Лидерите на държавите от ЕС приеха и декларация за борба с безработицата и насърчаването на растежа.“Където е възможно усилията, полагани на национално ниво, ще бъдат подкрепени от действия на ЕС, включително по-добро насочване на наличните средства на ЕС към работни места и растеж в рамките на договорените тавани”, пише в декларацията.

fallback
fallback