Меркел: Бъдещето на Европа е в политическия съюз

Положителен ефект от кризата според германския канцлер е, че ЕС е успял да установи къде се коренят проблемите.

26.01.2012 | 14:06
Меркел: Бъдещето на Европа е в политическия съюз
Меркел: Бъдещето на Европа е в политическия съюз

Бъдещето на Европейския съюз е в постигането на политически съюз, твърди германският канцлер Ангела Меркел. "Стъпка по стъпка трябва да се сближим във всички политически области", казва тя в интервю за няколко европейски вестника.

Интервюто започва с лични въпроси, свързани със страстта на Меркел към музиката. В отговор тя признава, че като дете е учила флейта и пиано, но без голям успех, след което съпоставя ЕС с оркестър, изнасящ концерти.

Помолена от журналистите да определи какъв е гласът на Германия в този оркестър, Меркел казва: „В оркестъра, който си представям, когато говоря за ЕС, всеки народ е представен във всяка категория гласове. Според мен е огромен прогрес, че днес можем да сравняваме ЕС с оркестър“, казва канцлерът.

"Все още не сме преодолели кризата. Първо, изправени сме пред трудности, които продължават да ни безпокоят. Сред тях е крайната задлъжнялост на някои страни. Тази задлъжнялост най-често се свързва с висока безработица и със сериозни структурни пропуски", подчертава Меркел.

"И второ, конкретният случай с Гърция, където въпреки всички положени усилия, нито гърците, нито международната общност успяха досега да стабилизират ситуацията. Трябва първо да успокоим всичко това и да си възвърнем доверието на пазарите", посочва канцлерът.

Според Меркел положителното в тези усилия е, че страните от ЕС са изработили обща позиция за бюджетната дисциплина и за намаляване на дълговете. "Но това не е достатъчно, на Европа й е нужен по-голям растеж и повече работни места", казва тя.

"Бих искала след 20 години Европа да получи и признание заради способността си за иновации и заради стоките си. Залогът е да се наложим в ерата на глобализацията и да си гарантираме дългосрочен просперитет", допълва Меркел.

Положителен ефект от кризата според Меркел е, че ЕС е успял да установи къде се коренят проблемите и да постигне добро равновесие между колективна солидарност и национална отговорност.
"Ако извлечем поука от всички грешки и пропуски, Европа след кризата ще бъде много, много по-силна отколкото беше преди това", уверена е тя.