fallback

Еколози искат граждански проверки за шистовия газ

Митинг пред румънското посолство ще протестира срещу добива в северната ни съседка, който според природозащитници може да замърси водите на цяла Добруджа.

24.01.2012 | 13:47

(допълнена в 15:50)

Екологични организации настояват фирмите, които ще търсят нефт и шистов газ на територията на страната, да нямат право да запазват като търговска тайна химикалите, които използват.

Борислав Сандов от Гражданската инициатива срещу добива на шистов газ в България съобщи днес, че еколозите ще настояват още да се извършва задължителна Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) на терените, както и обществеността да има достъп до работните програми на компаниите-концесионери. Природозащитниците предлагат тези точки да бъдат включени в Закона за опазване на околната среда и Закона за подземните богатства.

Членовете на екологичната коалиция са доволни от приетия през миналата седмица закон, който забранява добива на шистов газ у нас с технологията „хидравличен удар“. С решението на парламента България става четвъртата страна с такава забрана в Европейския съюз, след Франция, Великобритания и Ейре.

Законодателните инициативи обаче не се изчерпват единствено с приетия закон, подчертаха от коалицията. Следващата стъпка е фокусирана върху ролята на гражданите в процеса на теренните сондажи. Целта на еколозите е хората да имат правото да инициират проверки в случай, че са попаднали на съмнителни практики от страна на концесионерите.

Американската фирма „Шеврон“, на която правителството отне правото да проучва находища на шистов газ на територията на Североизточна България, продължава да бъде на прицел от екообщността. Този път предстоящата кампания цели да активизира общественото внимание в Румъния срещу  добива на шистов газ в пограничните с България райони. Опасенията са, че американската компания може да замърси  подземните води в района на Добруджа. На 26 януари ще се проведе мирна демонстрация пред румънското посолство в София.

От екозащитната организация изразиха възмущение от изказването на министър Трайчо Трайков, че протестите в страната срещу добива на шистов газ са дирижирани от международни PR агенции. Според тях, Трайков трябва или да представи конкретни факти за обвиненията, или да понесе политическа отговорност за действията си.

 

fallback
fallback