Япония намали прогнозата за икономическия си ръст

Централната банка в Токио запази основната лихва на ниво от 0%.

24.01.2012 | 11:22 Редактор:
Япония намали прогнозата за икономическия си ръст
Япония намали прогнозата за икономическия си ръст

Националната банка на Япония намали прогнозата си за икономическия растеж през 2012 година до 2%. През октомври миналата година очакванията на експертите бяха за ръст от 2.2 на сто. Институцията очаква статистиката да покаже свиване на икономиката през 2011 (при предварителни прогнози за ръст от 0.3 на сто).

Прогнозите за икономическия растеж през 2013 година също бяха намалени от 1.6 на 1.3%. Редукцията е вследствие притесненията на Bank of Japan, че европейската дългова криза ще доведе до намаляване на износа от страната и задържане на йената на рекордно високи нива.

Очаквано японската централна банка оповести и друго важно решение - да остави основната си лихва непроменена - на ниво от 0 до 0.1%. Институцията запази още и размера на фонда си за закупуване на активи, равняващ се на 20 трилиона йени. На фона на новините от централната банка, японското правителство обяви, че няма да успее да постигне фискалната си цел за балансиране на бюджета на страната до 2020 година. Бюджетният дефицит вероятно ще се равнява на 3.1% от БВП през фискалната година до март 2021, прогнозират японските власти. На фона на мрачните очаквания премиерът Йошихико Нода предложи данъчна реформа и двойно увеличение на данък продажби (от 5 на 10%) до 2015. Анализаторите обаче се опасяват, че това решение ще подкопае и понижаващата се популярност на японския премиер.