България има право да иска по-малко държавно съфинансиране

Въпросът ще бъде поставен пред ЕК, обеща еврокомисарят Йоханес Хан след срещата с Бойко Борисов днес.

22.01.2012 | 17:55
България има право да иска по-малко държавно съфинансиране

Според еврокомисаря подобно намаляване е реалистично и е в интерес на България. По думите на премиера Борисов, ако Европейската комисия вземе решението да намали от 20 на 5% размера на държавното кофинансиране, освободените пари от бюджета ще бъдат вложени в инфраструктурни проекти и „в нищо друго”.

Днес премиерът Бойко Борисов проведе разговори и с вицепрезидентите на Световната банка за Източна Европа и Централна Азия-Филип льо Уру, на Европейската инвестиционна  банка-Вилхелм Молтерер, и на Европейската банка за възстановяване и развитие-Ян Фишер. След срещата в Министерски съвет бяха подписани меморандуми за разбирателство между българското правителство със Световната банка и с Европейската инвестиционна банка. Документите уреждат областите, в които експертите на финансовите институции ще предоставят консултантски услуги. 

По този начин се поставя началото на едно ново финансово сътрудничество, заяви след  церемонията по подписването министърът по усвояване на еврофондовете Томислав Дончев и подчерта, че „нямаме право да говорим само за българските ползи, а имаме задължението да говорим за европейските ползи”. По неговите думи 2012 ще е година на предизвикателства пред България, в която трябва да бъдат подготвени проекти за следващия програмен период.

Вицепрезидентът на Световната банка за Източна Европа и Централна Азия Филип льо Уру коментира, че бъдещето на България е свързано с по-голяма конвергенция между правителството и Световната банка.

Вилхелм Молтерер, вицепрезидент на Европейската инвестиционна банка подчерта, че между представяната от него финансова институция и България има много силно и успешно дълготрайно партньорство. Като пример посочи отпуснатите заеми на страната ни в размер от 3.2 милиарда евро.

По думите на вицепрезидента на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР)  Ян Фишер ще бъде намерен начин да се премине от меморандум към конкретни действия. Той подчерта, че целта на трите финансови институции е да подпомагат икономическото развитие на страните и да подобряват техния бизнес климат. Фишер съобщи, че Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) също ще подпише меморандум за сътрудничество с България.