Турски холдинг ще наддава за Saab

До сделка може да се стигне само след одорбение от General Motors, шведското правителство и Европейската инвестиционна банка.

21.01.2012 | 12:47
Турски холдинг ще наддава за Saab

Турската Brightwell Holdings има интерес към Saab Automobile, обявиха от централата на холдинга в Истанбул. Ако предложената оферта бъде приета, компанията има намерение да възстанови нормалната работа на производствените центрове на Saab в Швеция.

До финализиране на сделката може да се стигне само след одобрение от страна на предишния собственик на Saab – General Motors, шведското правителство, както и на Eвропейската инвестиционна банка. В близките седмици предстои да бъдат оценени всички активи на Saab, едва след което Brightwell Holdings ще може да предложи адекватна оферта.

Информацията излиза ден, след като Ройтерс съобщи за подобно намерение на китайската Zhejiang Youngman Lotus Automobile. Предишен опит на китайците да придобият Saab бе блокиран от General Motors, заради опасения, че сделката ще повлияе негативно на конкурентоспособността на американците в Китай. Сега Youngman ще се опита да "прескочи” детройтския концерн, като отправи предложение за закупуване на части от Saab, които не представляват интерес за него.

Saab обяви фалит на 19 декември, заради невъзможността на шведите да плащат на доставчици и служители през по-голямата част от 2011. Въпреки това, надежда за Saab все още има, стига да бъде получено изгодно предложение за придобиването й.