Едва с 5% са нараснали приходите от акциз на горивата

Според финансовия министър Симеон Дянков това е следствие от дистанционната връзка на търговците с НАП.

20.01.2012 | 11:26 Редактор:
Едва с 5% са нараснали приходите от акциз на горивата
Едва с 5% са нараснали приходите от акциз на горивата

Приходите от акцизите върху горивата за 2011 възлиза на 1.87 млрд. лева, което е ръст от 5%, заяви вицепремиерът Симеон Дянков по време на петъчния парламентарен контрол. Според него събраните пари са с 89 млн. лева повече, като това се дължи основно на онлайн връзката на обектите с данъчните.

На въпрос на бившия финансов министър и депутат от БСП Пламен Орешарски какъв е ефектът от въвеждането на дистанционната връзка на всички бензиностанции с НАП, Дянков отговори, че за една година търговските обекти за продажба на гориво са нараснали със 732 обекта. „Декларираните  обороти са 16.1 млрд. лева, което е с 1.8 милиарда повече отколкото през 2010“, уточни финансовия министър.

Рентабилността на данъчната система се измерва като се съпоставят събраните приходи и извършените разходи за нейното функциониране. Засега можем да градим само хипотези какъв ще бъде ефектът от въвеждането на измервателни уреди, които вече всички бензиностанции трябва да поставят“, каза от трибуната Пламен Орешарски, като допълни, че ефектът от дистанционната връзка с НАП също е спорен.

Според опозицията държавата не поставя пред равни изисквания малките и големите търговци на горива. „Тежестта, с която ще натоварите част от сектора, който е под 20% от пазара или 2000 малки бензиностанции е некоректно. Политиката на изсветляване, която водите е правилна, но трябва да бъде справедлива като тежест между отделните участници на пазара. Видно е, че ефектът от онлайн връзката с данъчните не е колосален.

Новите нивомери, които ще костват на всяка малка бензиностанция между 15 и 20 хиляди лева, за да бъдат поставени, ще  остави огромна част от България без обслужване. Над 55% от общините изцяло разчитат на тези малки обекти, а заради новите изисквания много от тях ще фалират. Не е ли достатъчно, че са свързани с данъчните“, попита червеният депутат Димчо Михалевски

Според него ръстът на приходите от акцизи се дължи единствено на увеличените ставки през 2011.  Финансовият министър обаче не пожела да говори повече по темата.