GM е на първо място по продажби за 2011

Volkswagen обвиниха американците в некоректно приписване на резултати

20.01.2012 | 11:24
GM е на първо място по продажби за 2011

General Motors e най-големият автомобилен производител в света, сочат пазарните анализи от 2011 година. Според данните, американският концерн е пласирал повече от 9 млн. автомобила, а продажбите му са се увеличили със 7.6%. На второ място e Volkswagen Group, които са предали на клиенти 8.1 млн. автомобила.

Wall Street Journal съобщава, че германците са изразили негативно отношение към първото място на General Motors, заради съмнения, че детройтският гигант е увеличил изкуствено резултатите си, включвайки продажби на свои китайски партньори.

От централата на Volkswagen увериха, че не са прибавяли продажбите на Scania и MAN, в които германците имат контролен пакет акции.

Toyota e на трето място в класацията със 7.9 млн. продадени автомобила през 2011. Догонващата позиция на японците, които в последните години бяха окупирали първото място, се дължи на природните бедствия в Япония и Тайланд, които възпрепятстваха нормалната работа на производствените центрове на компанията.

Само преди две години General Motors беше заплашен от фалит. Тогава американското правителство инвестира 52 млрд. долара в компанията, в замяна на което получи 30% от акциите на концерна.