fallback

Левон Хампарцумян: Банкерите в България не получават високи бонуси

Все още не се прави достатъчно за подобряването на производителността в страната.

20.01.2012 | 09:00

Работещите в банковия сектор в България получават доходи над средните за индустрията. За разлика от колегите си в Америка обаче, мениджърите на нашите банки далеч не получават огромни бонуси и премии. Така Левон Хампарцумян, председател на Асоциацията на търговските банки в България и главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк коментира в „Денят ON AR” често избягваната от банкерите тема за възнагражденията в сектора.

Не мисля, че ще се стигне до застраховките по гръцкия дълг, никой няма интерес от това, дори хедж фондовете, каза още Хампарцумян. 

„Хедж фондовете не управляват света, освен ако не вярваме в световната конспирация, че някакви гномове с много пари и влияние контролират всичко. Мисля, че както винаги в такива критични случаи, какъвто е този в Гърция, ще има сделка в 12 без 5“, уточни председателят на АТБ. 

По отношение на регулациите и регламентите на Базел III, той заяви, че е нормално правилата да бъдат променяни след криза и то по начин, който би предотвратил повторен катаклизъм от същия вид.

„До голяма степен устойчивостта на българската финансова и икономическа система в кризата след 2008 се дължи на факта, че ние бяхме в катастрофална криза през 1996 и 1997 и още тогава си пренаредихме „нещата“. Говоря за регулациите за капиталова адекватност на банките, които станаха много консервативни по един благоразумен и предпазлив начин“, обясни Левон Хампарцумян.

В ефира на Bulgaria ON AIR той посочи, че все още не се прави достатъчно за подобряването на производителността в България. „Има какво да се направи по въпроса от абсолютно всички, вместо да се самосъжаляваме и да обвиняваме другите“, категоричен е шефът на „УниКредит Булбанк“ .

„Фискалния пакт ще ни бъде резервен парашут. Дано не се стига до използването му и да не се налага някой да бъде спасяван с него“, каза още банкерът. Вижте какво каза още Левон Хампарцумян във видео файла.

fallback
fallback