fallback

Малайзия продаде Proton на DRB-Hicom

Новият собственик на автомобилната компания обещава нови модели и технологии, но запазва мълчание за бъдещето на Lotus.

16.01.2012 | 18:01

Малайзийското правителство сключи сделка с корпорацията DRB-Hicom за продажба на контролния пакет акции в автомобилната компания Proton, която е собственик на Lotus. Продажбата на 42.7% от акциите на Proton e оценена на 325.8 млн. евро.

DRB-Hicom e независим производител на автомобили, който е собственост на милиардера Сиед Мохтар. Компанията има договори с Volkswagen и Mercedes за сглобяване и разпространение на техни модели, предвидени за азиатските пазари. От централата на DRB-Hicomm заявяват, че е важно да се пусне в действие работещ бизнес план за Proton, което ще доведе със себе си нови модели и технологии.

Не става ясно обаче, какви са намеренията на новите собственици за производителя на спортни автомобили Lotus. Компанията страда от тежки финансови проблеми, които накараха малайзийски анализатори да се усъмнят в способността й да излезе на печалба до 2014, каквито планове имаше ръководството. Според тях комбинацията между Proton и Lotus не е успешна, заради твърде големите различия на целевите групи на двете компании.

fallback
fallback