През 2050 България ще е сред растящите икономики

В средата на века жителите на Нигерия ще бъдат почти колкото населението на САЩ.

13.01.2012 | 14:28
През 2050 България ще е сред растящите икономики

Едва през 2050 България ще бъде част от икономиките с постоянен растеж, пише в доклад на британската банка HSBC, цитиран от Reuters.

В прочуването са участвали 100 държави, а основните критерии, на база, на които са правени изводите, са доход на глава от населението, демографски растеж, ниво на образованието и на демокрацията, темпото на настоящото развитие.

Според прогнозите на британската банка в средата на века Китай ще изпревари САЩ, като водеща икономика в света и ще бъде на първо място в класацията на най-развитите икономики в света.

В доклада се посочва още, че САЩ ще са на второ място, а Индия - на трето. В челната петорка на водещите икономики ще са Япония и Германия. Сред десетте най-развити страни ще бъдат и Великобритания, Бразилия, Мексико, Франция и Канада.

Най-голямо развитие до 2050 ще направят Филипините, които ще „стопят“ 27 места, като по този начин ще станат 16-тата водеща икономика.

Според проучването в голяма част от страните, населението в работоспособна възраст ще намалее до 2050 година. В Япония понижението ще е с 37%, а в Русия - с 31%. От европейките страни най-драстично ще е намалението в Германия – близо 30%.

Няколко африкански страни ще имат двойно по-голямо население в средата на века. Така например жителите на Нигерия ще бъдат поти колкото населението на САЩ. Според доклада на финансовата институция населението в Етиопия пък ще бъде  два пъти по-голямо от това на Великобритания и Германия.