Парите за пътища се харчат без план и с подвеждащи отчети

Сметната палата разкри сериозни нарушения при управлението на европейските средства.

11.01.2012 | 19:24 Редактор: Ралица Пейчева
Парите за пътища се харчат без план и с подвеждащи отчети

Одит на Сметната палата разкри сериозни нарушения  при усвояването на европейките пари по Оперативна програма „Транспорт“. Агенция „Пътна инфраструктура“, през която минават повечето от проектите, няма нужния професионален капацитет, заяви председателят на Сметната палата Валери Димитров по време на заседание на парламентарната Комисия по европейските въпроси и контрол на европейските фондове. 

Според доклада, с който Bulgaria On Air разполага, АПИ не изготвя нужните прогнози и планове и не поставя адекватни крайни срокове за изпълнение на конкретните проекти. Одиторите са констатирали още, че липсата на програма и квалифицирани кадри забавя драстично подготовката и изпълнението на проектите.  

Забавянето на подготовката на формулярите за кандидатстване, многократното изместване на прогнозите за изпълнението на проектите и непрекъснатото текучество на служители допълнително затрудняват усвояването на европейските средства, се посочва още в доклада.

Сериозни нарушения са открити и при управлението на оперативните програми „Развитие на човешките ресурси“, „Регионално развитие“, „Околна среда“, „Административен капацитет“ и „Техническа помощ“.  Периодът на ревизията обхваща 2007 – 2010 година.

Заради липса на контрол са извършени необосновано високи разходи. Одиторите са установили, че част от отчетите по“Техническа помощ“ например са неверни и подвеждащи, а повечето  от нередностите дори не са описани и администрирани.

Според  доклада през одитирания период се наблюдават трайни тенденции към увеличение на административния персонал на Оперативна програма „Техническа помощ“. Оказва се също, че заради огромното текучество на кадри, обучените са напуснали, а новопостъпилите не са преминали необходимото професионално обучение.

В същото време, според министъра по управление на еврофондовете Томислав Дончев основните постижения на страната са свързани с това, че България не губи пари по нито една от оперативните програми и че сме постигнали много нисък процент на грешки в проектите.

По повод критиката от страна на депутата от БСП Миглена Плугчиева, че данните от генерална дирекция „Регионално развитие“ в Брюксел сочат все още твърде слабо усвояване на средствата, Дончев поясни, че огромният проблем с изоставането в усвояването на еврофондовете до 2010 вече е преодолян.