България е получила само 20% от европейските пари

До края на годината процентът трябва да достигне 40, обещава министър Томислав Дончев.

11.01.2012 | 16:46
България е получила само 20% от европейските пари
България е получила само 20% от европейските пари

До края на 2012 година България трябва да получи 40% от полагащите й се средства по оперативните програми на Европейския съюз, обеща министърът по европейските фондове Томислав Дончев. В момента страната е осребрила едва 20% от парите. 


В присъствието на външния министър Николай Младенов, Дончев даде отчет за разплатените средства от  влизането на страната ни в ЕС. До края на 2009 бяха разплатени едва 400 милиона лева по всички европрограми, припомни той. През 2010 и 2011 се забелязва значителен ръст, като плащанията са съответно 1.5 и 3 милиарда лева.

„Това е голям успех", категоричен бе Дончев. Той очаква до края на тази година договорените средства да са около 90%, а платените - 38-40%. Министърът подчерта още, че 16% от бюджетните разходи за годината ще са от евросредствата. Разликата между договорени и изплатени средства идва от принципа, по който действат оперативните програми - одобрените проекти първо се финансират от българския бюджет, а после средствата се възстановяват от Брюксел.

След заседанието на Министерски съвет днес стана ясно, че Дончев ще ръководи изготвянето на позицията на България за следващия програмен период на ЕС (2014 – 2020).


Междувременно министърът на външните работи Николай Младенов изтъкна, че България е сред петте страни с най-добро въвеждане на европейските директиви. Според него от 1 януари 2007 досега има общо 235 процедури срещу България, от които 181 са официално закрити от Еврокомисията, и само 2 от откритите са в съдебна фаза. Младенов обеща следващата седмица правителството да информира подробно парламента за хода на разговорите и ангажиментите по т.нар. фискален съюз. Той бе категоричен, че България няма да поема финансови задължения за стаблизирането на еврото.