378 млн. долара заплата за наследника на Джобс

Неизвестният извън Силиконовата долина Тим Кук стана най-добре платеният служител в света.

11.01.2012 | 10:11
378 млн. долара заплата за наследника на Джобс

Колосалните 378 млн. долара ще получи новият шеф на Apple Тим Кук като възнаграждение за труда си през 2011. Последната заплата на покойния му предшественик и основател на компанията Стив Джобс бе едва 1 долар годишно. Кук най-вероятно ще остане най-добре платеният служител в цял свят.

Чистата заплата на новия изпълнителен директор, който е почти непознат извън средите в Силиконовата долина, е доста по-скромна 900 017 долара. Освен тях Кук е получил 900 000 от схемата за поощрения на Apple. Но лъвският пай от заработката му се пада на приписаните му 1 милион обикновени акции от компанията, които го ангажират да работи за нея в следващото десетилетие. През август миналата година стойността им е надхвърляла 376 млн. долара, което се взема предвид при калкулирането на годишния доход. Заради поскъпването на ценните книжа обаче днес пакетът на Кук струва над 550 милиона.

Прехвърлянето на акциите не е обвързано с никакви условия за представянето на компанията. За да се възползва от него, новият шеф просто трябва да остане на работа до 2021, независимо от постигнатите резултати.

По данни на The Wall Street Journal заплатите на висшите мениджъри в САЩ вече се връщат и дори надминават нивата отпреди кредитната криза. Все пак Кук води значително пред втория най-добре платен ръководител - шефа на Exxon Mobil Рекс Тилърсън. Възнагражденито на Тилърсън за 2011 още не е известно, но през 2010 той получи 29 милиона долара. Междувременно Apple изпревари Exxon като компанията с най-висока пазарна капитализация в света.