Безработицата в САЩ се стопи до 8.5%

В еврозоната броят на незаетите продължава да расте, в Испания всеки втори младеж е без препитание.

07.01.2012 | 10:51
Безработицата в САЩ се стопи до 8.5%
Безработицата в САЩ се стопи до 8.5%

Двеста хиляди нови работни места е създала икономиката на САЩ през декември, показват последните данни на статистиката. Това е шестият пореден месец на намаляване на безработицата, която вече достига 8.5% - най-ниският показател от кредитната криза насам. Това несъмнено е добра новина за Барак Обама, който ще се бори за втори мандат наесен. Доскоро безработицата и провалът да се създадат нови работни места бяха основният укор на опонентите към политиката на действащия президент.

За цялата 2011 са разкрити 1.6 милиона работни места, което е най-добрият резултат от 2006 насам.

Междувременно обаче показателите на трудовия пазар в еврозоната продължават да се влошават. През ноември безработицата в страните от европейския паричен съюз достига 10.3%. Статистиката отчита и продължаващо нарастване на трайно безработните и на отказалите се да търсят работа.

Към ноември безработните в еврозоната са 16.4 млн. души, а в Европейския съюз - 23 милиона.

Най-тежко е положението в Гърция, с 18.8% безработица, и Испания, където без препитание са 22.9% от трудоспособното население.

Най-тежко засегнатата възрастова група е на младите хора. В Испания 49.6% от гражданите под 25 години са без работа, а в Гърция - 46.6%.