fallback

Икономическите трагедии на 2012: Судан и Гърция

Либия ще е страната с най-висок ръст на БВП според The Economist, следвана от Монголия и Макао.

05.01.2012 | 16:24

Либия ще е страната с най-висок икономически ръст в света, а икономиките на Судан и Гърция ще се свият най-драстично според прогнозите на the Economist Intelligence Unit. За България експертите на реномираното британско издание сочат забавяне на ръста до 1.6%, подтиквано най-вече от затрудненията на търговските партньори на страната в еврозоната.

Либийската икономика ще набъбне с над 20 на сто – от една страна, благодарение на очаквания прилив на капитали след падането на режима на Кадафи, и от друга, защото заради военните действия през 2011 брутният вътрешен продукт удари рекордно ниска стойност.

Другите две страни с двуцифрен ръст ще са Монголия и Макао, бившата португалска колония в Китай. В Монголия оптимизмът се дължи на бума на миннодобивната индустрия и огромните инвестиции в този сектор. Ангола, Ирак, Нигер, Катар, Узбекистан, Бутан и Китай са останалите в десетката на най-бързо развиващите се икономики.

На другия полюс са Судан, който загуби южните си провинции и три четвърти от петролните си запаси в резултат на гражданската война, и затъналите в дългове Гърция (над 7% спад) и Португалия (около 4%).

В десетката на най-свиващите се икономики са още шест държави от еврозоната – Италия, Люксембург, Холандия, Испания, Германия и Ейре, макар че при тях понижението в БВП ще е в рамките на десети от процента.

fallback
fallback