Инфлацията в еврозоната намаля до 2.8% през декември

Растежът на цените ще продължи да се забавя и през първите месеци на 2012.

04.01.2012 | 13:34 Редактор: Ралица Пейчева
Инфлацията в еврозоната намаля до 2.8% през декември

Инфлацията в еврозоната през декември е 2.8% спрямо същия месец на 2010, показва експресната оценка на Европейската статистическа служба Eurostat. Отчетеното оскъпяване през ноември беше 3%.

Таванът, който си постави Европейската централна банка в началото на 2011 беше годишното поскъпване да не е повече от 2%.

Според анализаторите, заради влошаващата се икономическа ситуация в Европа, инфлацията ще намалее до около 2% чак през до април 2012.

От Eurostat припомнят, че през третото тримесечие на 2011, ръстът на БВП в Еврозоната беше 0.2%, спрямо периода от април до юни.

Мнозина анализатори прогнозират, че през последното тримесечие на изминалата година икономическият спад ще бъде толкова голям, че неминуемо ще доведе до рецесия в общността.

В опит да подпомогне икономиката на региона при намаляващото потребление Европейската централна банка намали основната си лихва до рекордно ниско ниво от 1%. По този начин ЕЦБ показа, че удържането на инфлацията не е сред най-сериозните проблеми и е по-важно в банковата система да бъде „налята“ допълнителна ликвидност под формата на дългосрочни заеми. Освен това ЕЦБ не спира да изкупува държавни ценни книжа на засегнати от дълговата криза държави.

Въпреки мерките, доверието на потребителите намалява драстично за шести пореден месец.

Окончателните данни за промяната на цените в паричния съюз се очакват на 17 януари.