Европейската комисия проверява Унгария

Брюксел заплашва със санкции, ако се окаже, че конституционните промени в страната противоречат на европейските директиви.

04.01.2012 | 07:58
Европейската комисия проверява Унгария
Европейската комисия проверява Унгария

Европейската комисия проверява дали конституционните промени в Унгария съответстват на европейското законодателство. От Брюксел вече заплашиха страната със санкции, ако се окаже, че препоръките на комисията не са залегнали в приетите наскоро промени нормативни промени.

Преди дни близо 200 000 протестиращи обвиниха премиера Виктор Орбан и управляващата партия ФИДЕС, която контролира две трети от местата в парламента, че са приели редица закони, подкопаващи принципите на демокрацията. Според демонстрантите правителството усилва политическия контрол над съдебната система, централната банка, религиозните организации и медиите.

Миналата седмица унгарският парламент одобри нов закон за централната банка въпреки критиките на Европейския съюз и Международния валутен фонд .

Новото законодателство е част от кампанията на Орбан за засилване на държавното влияние върху редица важни сектори,  която предизвика недоволството на бизнеса, инвеститорите и ЕС.
Централната банка прие с недоволство закона като отбеляза, че той позволява на правителството да се меси твърде много в процеса на взимане на решения, което противоречи на европейското законодателство.

Междувременно Международният валутен фонд и Евросъюзът вече анулираха планираните за януари преговори, на които трябваше да се обсъди спасителен план за затруднената унгарска икономика.