Безработицата в Германия достигна рекордно ниски нива през декември

Регистрираните хора без работа в края на годината са били на нива, близки до тези от 1991.

03.01.2012 | 17:30
Безработицата в Германия достигна рекордно ниски нива през декември

В последния месец от годината коригираният процент на безработицата в Германия се понижи до 6.8% при 6.9% през ноември, съобщи BBC, цитирайки данни на Федерална агенция по труда. Това е нов най-нисък рекорд от началото на публикуването на данните след обединението на Германия. 
Според сезонно-коригираните данни борят на хората без работа в Германия се е понижил с 22 хиляди  до  2.88 милиона през декември. За цялата изминала година безработицата е била в рамките на 2.976 милиона души.
Средният процент на безработицата през 2011 регистрира спад и на годишна база от 7.7% през 2010 – до 7.1 % за приключилата преди дни година.
Повечето икономисти очакват германската икономика да се забави през 2012, заради въздействието на останалите ключови икономики от еврозоната, което на свой ред да рефлектира върху възнагражденията и работните места.

Водещите за икономиката сфери на производството и износа приключиха годината с изключително силни резултати , осигурявайки над 22 хиляди работни места през декември.
Когато ситуацията в еврозоната се влоши, германският износ се насочи към нови пазари. Показателен пример за това са автопроизводителите, които регистрираха впечатляващ ръст на продажбите на развитите пазари, отбелязва BBC.
На обратния полюс на скалата за безработицата се нарежда Испания, където нивото на останалите без работа хора регистрира петнайсетгодишен връх в края на 2011. Безработните испанци в края на декември са били 4.42 милиона.