fallback

Италия отваря трудовия си пазар за българи и румънци

Решението влиза в сила от 1 януари 2012 година.

29.12.2011 | 17:27

"Приветстваме и оценяваме високо решението на правителството на Република Италия за пълното отпадане на ограниченията от 1 януари 2012 за достъп до италианския пазар на труда на български и румънски работници". Това заявяват в съвместна декларация министърът на външните работи Николай Младенов и министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, по повод отмяната на ограниченията за достъп до италианския трудов пазар на работници от България и Румъния.

"Това решение напълно отговаря на изразените многократно позиции на основните европейски институции – Европейската комисия и Европейския парламент. Убедени сме, че отпадането на ограниченията ще допринесе за по-доброто функциониране на единния пазар на ЕС", заявяват още министрите. По думите им решението се вписва в отличните двустранни отношения и установеното стратегическо партньорство между България и Италия. Италия е 17-та страна-членка на ЕС, която, в съответствие с принципа на свободното движение на гражданите на ЕС, прекратява ограничителните мерки за български и румънски граждани до съответните пазари на труда, договорени в рамките на преходен период.

В същото време, Великобритания, Ирландия и Холандия потвърдиха, че трудовите им пазари ще останат затворени за български работници, а Германия ще отвори частично трудовия си пазар. Франция, Белгия, Люксембург, Малта и Дания все още не са обявили своите решения.

fallback
fallback