България създава прецедент, ако не плати за „Бургас – Александруполис“

Управляващите в България вероятно разчитат, че Русия няма да иска да влиза в конфликт, коментират източници на руското издание Gazeta.ru.

29.12.2011 | 09:45
България създава прецедент, ако не плати за „Бургас – Александруполис“
България създава прецедент, ако не плати за „Бургас – Александруполис“

Ако България откаже да плати натрупания дълг  по проекта „Бургас – Александруполис“, ще бъде създаден опасен прецедент, предупреждават експерти, цитирани от електронното издание на Gazeta.ru.

“Управляващите в България вероятно разчитат, че Русия няма да иска да влиза в конфликт. От една страна, заради не особено високата сума, и от друга – заради руския интерес към газопровода „Южен поток“ – коментира шефът на Националния фонд за енергийна сигурност Константин Симонов. – Подобна е ситуацията около изграждането на втората атомна електроцентрала АЕЦ „Белене“, която се строи от руската „Атомстройекспорт“.

През лятото руската компания заведе съдебен иск към Националната електрическа компания на България за сумата от 58 милиона евро за неизплатени суми по проекта. В отговор   НЕК също подаде съдебно искане  на стойност 60 милиона евро с претенции към предоставеното старо оборудване по проекта.

Към момента строителството на втората атомна централа в България е замразено, а българския власти отлагат решението за март 2012. Според източниците на руското издание сумите по този спор могат да достигнат няколко милиона евро, което е значително по- сериозна цифра за България. Отказвайки се от проекта, обаче, България усложнява и бъдещите преговори с редица други страни, като например Туркменистан и Транскаспийския газопровод, предупреждават експертите, цитирани от Gazeta.ru.

Според източници, близки до основния акционер в „Бургас – Александруполис“ руската компания  „Транснефт“, думите на българския премиер Борисов, че Русия „няма да получи нито лев“ по проекта, се отнасят по- скоро до евентуалните неустойки, които могат да бъдат поискани, но не и за изплащане на българския дълг от 6.2 милиона евро.