Задава се нова вълна от съкращения

Бизнес климатът в България остава мрачен и през декември.

28.12.2011 | 14:14
Задава се нова вълна от съкращения
Задава се нова вълна от съкращения

Нови съкращения през следващите три месеца планират предприемачите от промишлеността, строителството и услугите, показват данните от анкета на Националния статистически институт

Като цяло, компаниите не отчитат промяна на бизнесклимата  през декември, но оценяват икономическата среда като доста несигурна.

Оптимизмът на мениджърите в промишления сектор е отложен за второто тримесечие на следващата година. Бизнес климатът в промишлеността през декември нараства с 2.1 пункта в сравнение с предходния месец. Това се дължи на малко по-оптимистичните очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца.

Сегашната им производствена активност обаче е намалена, запасите от готова продукция са нараснали, а търсенето е недостатъчно. Затова те очакват, че производството ще остане свито и че част от персонала ще трябва бъде съкратен през следващите три месеца. Все пак компаниите очакват ръст на цените на промишлена продукция.

В строителството бизнесклиматът продължава да се влошава като понижението през декември е с 5 пункта.

Оценките, свързани със строителната дейност и осигуреността на производството с поръчки са също по-неблагоприятни, както и очакванията за дейността и заетостта в сектора през следващите месеци. Сред основните негативни фактори, спиращи развитието на строителния бранш са финансовите затруднения и запазване на сегашното равнище на цените.

Изненадващо, но бизнес климатът в търговията на дребно през декември запазва равнището си от предходния месец. Все пак последният месец на годината е свързан с увеличаване на търсенето заради празниците. А мениджърите не очакват съществена промяна на бизнес състоянието на предприятията в сектора през следващите шест месеца.