fallback

Борисов: Русия няма да вземе и 1 лев за "Бургас-Александруполис"

Премиерът е категоричен, че страната няма да плаща допълнителни средства във връзка с прекратяването на участието си в петролопровода.

27.12.2011 | 15:02

„Един лев няма да вземат за "Бургас - Александруполис". Това заяви в Русе премиерът Бойко Борисов по повод вчерашно изказване на руският министър на енергетиката Сергей Шматко, в което той заяви, че Москва все още има претенции към България.

„Русия ще изчисли разходите по проекта за строителството на петролопровода Бургас-Александруполис и ще ги представи за погасяване на българската страна“, категоричен бе Шматко.

В края на ноември страната ни заяви, че прекратява участието си в проекта за строителството на петролопровода Бургас-Александруполис. Причината е, че за България той е икономически неизгоден, обясни тогава премиерът Бойко Борисов.Към края на ноември дългът на България по проекта е 6.2 милиона евро. Заради ангажиментите по договора ще се увеличи капиталът на българския акционер в Международната проектна компания - "Проектна компания нефтопровод Бургас-Александруполис - БГ" ЕАД с 12.8 милиона лева, съобщиха от Министерски съвет.

Това са вноски, които сме дължали през 2009, 2010 и 2011 година и досега не сме плащали. Още тогава опозицията предупреди, че Русия и Гърция могат да поискат компенсации в размер на 1 милиард долара.

Междувременно премиерът Бойко Борисов, който бе на посещение в Русе заяви, че културата остава приоритет на страната, дори и в условия на криза. Той присъства на откриването на ремонтираната сграда на Русенската опера.

По думите му  през последната година са били  ремонтирани сградата на операта в Стара Загора, театърът в Перник, зала „България" в столицата, а през януари ще бъде открит и обновеният театър в Бургас.

fallback
fallback