fallback

Президентът може да наложи вето върху кодекса на труда

Според работодателите икономическата ситуация в страната се влошава.

27.12.2011 | 13:59

Работодателски организации очакват Георги Първанов да върне текстове от кодекса на труда, засягащи критериите за представителност за работодателските организации.

„Нашата позиция е, че постигнатите текстове в кодекса на труда са в резултат на компромиси между взаимно изключващи се предложения и в много случаи те имат вътрешни противоречия“,  заяви заместник-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков.

Той посочи, че БТПП е нужна и полезна на бизнеса и на работодателите организация с експертен потенциал и капацитет. „Това трябва да бъде съхранено и развито”, категоричен е Бранков.

Текстовете, които бяха приети по-рано и на които се очаква президентът да наложи вето на практика изключват Българската търговско промишлена палата от социалния диалог.

На среща при президента представители на три работодателски организации - Асоциацията на индустриалния капитал, Българската стопанска камара и Българската търговско-промишлена палата обсъдиха икономическата ситуация в България, бъдещето на еврозоната и последните промени в Кодекса на труда.

Организациите се обявиха за спешни мерки за справяне с кризата. Работодателите очакват от институциите решителни действия за подобряване на бизнес средата.

Според тях икономиката се забавя и ситуацията се влошава.

fallback
fallback