Президентът може да наложи вето върху кодекса на труда

Според работодателите икономическата ситуация в страната се влошава.

27.12.2011 | 13:59
Президентът може да наложи вето върху кодекса на труда

Работодателски организации очакват Георги Първанов да върне текстове от кодекса на труда, засягащи критериите за представителност за работодателските организации.

„Нашата позиция е, че постигнатите текстове в кодекса на труда са в резултат на компромиси между взаимно изключващи се предложения и в много случаи те имат вътрешни противоречия“,  заяви заместник-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков.

Той посочи, че БТПП е нужна и полезна на бизнеса и на работодателите организация с експертен потенциал и капацитет. „Това трябва да бъде съхранено и развито”, категоричен е Бранков.

Текстовете, които бяха приети по-рано и на които се очаква президентът да наложи вето на практика изключват Българската търговско промишлена палата от социалния диалог.

На среща при президента представители на три работодателски организации - Асоциацията на индустриалния капитал, Българската стопанска камара и Българската търговско-промишлена палата обсъдиха икономическата ситуация в България, бъдещето на еврозоната и последните промени в Кодекса на труда.

Организациите се обявиха за спешни мерки за справяне с кризата. Работодателите очакват от институциите решителни действия за подобряване на бизнес средата.

Според тях икономиката се забавя и ситуацията се влошава.