Кабинетът обмисля да намали ДДС през 2013

Данък добавена стойност може да бъде намален до 19%, според министъра на финансите Симеон Дянков.

27.12.2011 | 10:27
Кабинетът обмисля да намали ДДС през 2013

В интервю за в. „Стандарт“ Дянков коментира, че намаляването ще бъде с „малка стъпка“, тъй-като би било трудно ДДС да падне до 18%.

„Когато обмисляхме  този вариант, ситуацията в Европа беше по-различна. Но по-малка стъпка за  намаляване е вероятна. Редица държави вече повишиха ДДС, така че ако успеем да  намалим нашата ставка, може да влезем в Топ 3 на Европа и по най-ниски косвени  данъци“, обясни министърът на финансите.

Симеон Дянков говори за намаляване на ДДС още от началото на мандата на ГЕРБ. Първоначално той обеща до края на управлението на правителството на Бойко Борисов данъчната ставка да падне до 16%. Последно за сваляне на ДДС той спомена през ноември, като идеята беше намалението да важи от догодина.

От думите на Дянков пред изданието става ясно, че управляващите подготвят проект за създаване на данъчна полиция. Тя ще следи за измамите с ДДС и за укритите доходи.

Ако това стане, от 2013 дознатели в НАП ще могат да извършват свои разследвания, да събират доказателства и дори да арестуват.

Дянков е категоричен, че акцизите няма да се вдигат до 2015. „Всъщност в този мандат няма да вдигаме повече  никакви акцизи, освен този на природния газ, защото за него трябва да изпълним  европейските договорености, които са били подписани“.

Попитан дали България ще кандидатства в еврозоната Дянков отговаря: „ Страх по отношение на еврото няма. Бъдещето на България е  единната валута. За разлика от други държави ние сме подготвени. Покриваме  критериите за влизане в ERM2 и в еврозоната. Фокусът ни обаче сега ще е друг -  влизане в европейския фискален договор. Първо, защото без него самата еврозона  ще е нестабилна. И второ, все още има доста неизвестни и за България, и за други  държави - по пакта "Евро плюс" например. По него специално няма напредък в  последно време и най-вероятно ще отпадне като идея“.