Стив Ханке: ЕЦБ и Федералният резерв са виновни за кризата

Очаквайте специалното интервю на създателя на валутния борд за Bulgaria ON AIR

23.12.2011 | 14:29
Стив Ханке: ЕЦБ и Федералният резерв са виновни за кризата

Истинските виновници за критичната ситуация в Европа са американският Федерален резерв и Европейската централна банка, казва световноизвестният икономист проф. Стив Ханке в специално интервю за телевизия Bulgaria ON AIR.

 „Гърция изобщо не трябваше да бъде допускана в монетарния съюз и в еврозоната", обяснява създателят на българския валутен борд в разговор за предаването Boom&Bust. "От една страна, фундаментът в южната част на Европа е много лош. Тези страни не са достатъчно конкурентоспособни, имат огромна държавна намеса и изключително голяма корупция. Има много проблеми в Гърция, Испания, Италия, Португалия и многогодишни социалистически традиции. Смятам, че това е структурен проблем, но истинските виновници, които позволиха да се стигне до тази ситуация, са Федералният резерв и ЕЦБ. Ако тези две централни банки се бяха държали както трябва през 2003, 2004... та до 2008, кризата може би пак щеше да се появи, заедно със структурните проблеми в южна Европа, но щеше да е значително по-малка, а проблемите нямаше да са така огромни, както днес".

Професорът от университета "Джон Хопкинс" предлага и своето решение: „Първата стъпка, която трябваше да бъде предприета преди поне две години в страни като Гърция, е едно голямо орязване на дълга, за да се намали дълговото бреме, като същевременно кредиторите поемат много големи загуби от заемите, отпуснати на тези страни. Това премахване на дълговата тежест можеше да стабилизира ситуацията и да покаже, че има светлина в тунела. Точно така направихме в Обединените арабски емирства и Дубай, където съм съветник”, казва проф. Ханке в разговор с Кузман Илиев и Владимир Сиркаров.

 

Гледайте първата част на интервюто с проф. Стив Ханке в събота, 24 декември, 20.30 часа. Очаквайте и втората част, в която Ханке съветва България да не влиза в еврозоната.