fallback

Авиационна война Европа – САЩ?

Европейският съд потвърди, че чуждите авиокомпании ще плащат въглеродни такси, когато излитат или кацат на Стария континент

21.12.2011 | 14:39

Деликатните отношения между Европейския съюз и САЩ в областта на въздушния транспорт са на път окончателно да се обтегнат, след като днес Европейският съд потвърди, че и щатските авиокомпании ще трябва да плащат такси за въглеродните си емисии, когато летят до и от Стария континент.

Според отсъждането на най-висшия европейски арбитраж политиката на съюза не засяга суверенитета на трети страни, и не е в нарушение на международното право.

Това на практика е краят на делото, заведено преди две години от Airlines for America, асоциацията на американските авиопревозвачи. Присъдата разчиства пътя за ЕС да започне да таксува всички авиокомпании, излитащи или казащи от негова територия, за въглеродните им емисии. По план това ще стане още от 1 януари 2012.

Според загрижени експерти обаче отсъждането, колкото и да бе очаквано, твърде вероятно ще разпали истинска авиационна война между Европа и Съединените щати. Американският държавен секретар Хилъри Клинтън в аванс заплаши, че Вашингтон ще бъде принуден "да предприеме съответните действия", ако ЕС не преразгледа плановете си. "Съответните мерки" биха могли да включват ответни такси само за европейски авиокомпании.

Плановете на ЕС ще срещнат остра съпротива и от Китай, чието правителство вече намекна, че при въвеждане на таксите ще предприеме ответни мерки, включително отказ от вече направени поръчки за европейски самолети (най-вече Airbus).

Според калкулации на експерти от Брюксел прибавянето на екотаксата би трябвало да оскъпи билета за презокеански полет с не повече от 12 евро. Освен това ЕС е готов да смекчи удара, като през първата година предостави на авиокомпаниите безплатно 85% от нужните им въглеродни квоти.

fallback
fallback