Инвеститорите изкупиха целия държавен дял в EVN

Държавата пласира участията си в дъщерните дружества на EVN България още първия ден.

21.12.2011 | 12:06 Редактор:
Инвеститорите изкупиха целия държавен дял в EVN
Инвеститорите изкупиха целия държавен дял в EVN

Държавата успя да пласира дяловото си участие в двете дъщерни компании на EVN БЪлгария – EVN Електроразпределение и Електроснабдяване още през първия ден на аукциона. Така първата най-голяма приватизационна сделка на борсата от 2005 насам стана факт. Цената на отсичане на пазарните поръчки за EVN Електроразпределение е 1 632.56 лева за лот. Това надвишава с близо 19% минималната цена на търга. Максималната цена тук достигна 2001 лева за акция.

Средната цена при EVN Електроснабдяване е 156.60 лева за лот, което е с около 30%над  минималната цена на търга. Най-високата цена тук бе от 162.36 лева.

По информация на Bulgaria On Air, всички по-големи инвестиционни посредници  са  участвали в търга за държавното участие в двете дружества на EVN.

Началото на днешната борсова сесия на БФБ-София даде Йорг Золфернер, председател на Управителния съвет на EVN България. Той заяви, че днес е много важен ден за компанията, не само поради приватизационната сделката, но и поради факта, че инвестициите на EVN в България достигнаха 900 милиона лева. Това, според него, дава ясен сигнал за намеренията на дружеството за страната ни като сериозен инвеститор.

Золфернер благодари на колегите от държавните институции, помогнали за реализацията на сделката, която по негови думи е важна, както за самата борса, така и за държавния бюджет. От своя страна изпълнителният директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол Емил Караниколов благодари на ръководството на EVN за спазването на сроковете.