Създадоха Гаранционен фонд за земеделски производители

Очаква се фондът да стартира дейност до 15 април 2012.

20.12.2011 | 17:27
Създадоха Гаранционен фонд за земеделски производители

Със заем в размер на 335 милиона лева се осигуряват средствата за създаване на Гаранционен фонд по Програмата за Развитие на селските райони. Това каза днес министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов при подписването на споразумението с изпълнителния директор на Българската банка за развитие Асен Ягодин.

Целта на гаранционния фонд е да подпомага само малки и средни предприятия, които кандидатстват с проекти по мярка 121- модернизация на земеделски дейности в селските райони, мярка 122- подобряване на икономическата стойност на горите и мярка 123 -добавяне на стойност към земеделски и горски продукти. По план средствата ще служат като гаранции на българските земеделски производители при тегленето на кредити за изпълнението на европроектите. 265 милиона лева от мостовия заем ще бъдат възстановени от Европейската комисия, останалите 70 милиона лева са по линия българско финансиране.

Гаранцията на кредита покрива 80% от сумата, останалите  20% трябва да осигури бенефициента. Гаранционната схема на фонда е фиксирана до края на 2015. Очаква да стартира до 15 април 2012. Лихвеният процент за крайните бенефициенти ще бъде около между 8 и 10 %.