fallback

Чиновници провалили сделка за $39 млрд.

Американските регулатори дори не погледнали детайлите на договора между Deutsche Telekom и AT&T, оплакват се германците.

20.12.2011 | 15:08

Чиновническо отношение е провалило "сделката на годината" между Deutsche Telekom и AT&T, оплака се изпълнителният директор на германската компания Рене Оберман. Според него американските регулаторни органи изобщо не са проучили плановете на компанията да продаде поделението си T-Mobile USA на AT&T за 39 млрд. щатски долара. В понеделник двата гиганта обявиха, че се отказват от сделката, след като два отделни регулатора се обявиха против нея.

"Изобщо не преминахме пред подобаваща инспекция", възмути се Оберман, цитиран от германското издание на The Financial Times. Според него чиновниците от Департамента по правосъдие и от Комисията за федерални комуникациии не проявили никакъв интерес нито към детайлите по продажбата, нито към отстъпките, на които и двете компании били склонни.

Оберман настоява, че сливането на AT&T, която е номер 2 на американския пазар на мобилни услуги, и T-Mobile US, която е номер 4, би спомогнало да се навакса изоставащият капацитет на мобилните мрежи в страната.

Създадената след сливането единна компания щеше да е съвсем малко по-голяма от сегашния пазарен лидер Verizon Wireless, и съответно трудно би могла да постигне монополно положение.

Оберман потвърди, че Deutsche Telekom не се отказва от плановете да се оттегли от американския пазар, и ще търси ново решение за тамошното си поделение – чрез директна продажба или сливане с конкурентна компания. Германският телекомуникационен гигант има задължения за над 40 млрд. евро. Част от тях ще бъдат погасени с компенсацията от 3 млрд. долара, която компанията ще получи от AT&T.

fallback
fallback