Рекордна година за автомобилната индустрия

Най-голям ръст отчита пазарът в Източна Европа, Volkswagen измества Toyota и GM като производител номер 1

19.12.2011 | 15:30
Рекордна година за автомобилната индустрия

Световната автомобилна индустрия е на път да запише най-добрата година в историята си, независимо от поредицата неблагоприятни събития като тежкото земетресение в Япония и дълговата криза в Европа. И трите най-уважавани маркетингови агенции в сектора прогнозират, че продажбите до края на 2011 ще надхвърлят 75 милиона автомобила – ръст от над 4% спрямо 2010. Очакванията са положителната тенденция да продължи и през 2012, макар че заради положението в Европа експертите засега избягват да дават точни прогнози.

Най-голям ръст отчита автомобилният пазар в Източна Европа, като обаче в региона са включени Русия и Турция. На второ място е Латинска Америка. Възстановяващият се пазар в САЩ е нараснал с 9% - доста повече от китайския (5%), който вече дава видими признаци на охлаждане, подсилени и от някои мерки на правителството в Пекин за ограничаване на все по-чудовищния трафик в големите градове.

От големите пазари свиване е регистрирано само в Япония, където след катастрофалното земетресение в началото на година продажбите са намалели с 20 на сто. Пазарът в Западна Европа е в стагнация, а догодина се очаква да се свие с около 5 на сто.

Другата любопитна тенденция според предварителните данни на IHS е, че Volkswagen още в последните дни на декември вероятно ще изпревари General Motors и Toyota като най-големия автомобилен производител в света. Шефът на продажбите на VW Кристиян Клингер не пожела да коментира тази прогноза и се задоволи да каже, че концернът се подготвя за "една изпълнена с предизвикателства 2012 година".