fallback

Fitch се усъмни в „разумното решение” за еврозоната

Агенцията понижи перспективата за Франция от "стабилна" на "негативна".

18.12.2011 | 20:34

Рейтинговата агенция Fitch потвърди върховия кредитен рейтинг на Франция от три пъти A, но промени оценката на перспективата от „стабилна” на „негативна,” съобщи BBC. Негативната перспектива обикновено означава, че е възможно понижение на рейтинга в близките 12-18 месеца. Променената оценка се дължи на повишения риск около задълженията на държавата в резултат на европейската дългова криза, информират експертите от рейтинговата агенция. От Fitch съобщиха още, че обмислят понижение на оценките на Белгия, Испания, Словения, Италия, Ирландия и Кипър. Перспективата на шестте държави вече е определена като „негативна”. Техните рейтинги са поставени и под „негативно наблюдение” , което означава, че е много вероятно да бъдат понижени в близките три месеца.

„След срещата на върха на ЕС на 9 и 10 декември, позицията на Fictch е, че „разумното решение” за еврозоната е технически и политически непостижимо,” отбелязват експертите от агенцията в специално изявление.

Ревизираната оценка на Франция идва само седмица след като висши управленски фигури от страната разкритикуваха икономическата ситуацията във Великобритания. Френският финансов министър Франсоа Барон я определи като „много притеснителна”. В същото време управителят на Централната банка на страната предположи, че британският кредитен рейтинг ще бъде понижен преди този на Франция.

fallback
fallback