Fitch се усъмни в „разумното решение” за еврозоната

Агенцията понижи перспективата за Франция от "стабилна" на "негативна".

18.12.2011 | 20:34
Fitch се усъмни в „разумното решение” за еврозоната

Рейтинговата агенция Fitch потвърди върховия кредитен рейтинг на Франция от три пъти A, но промени оценката на перспективата от „стабилна” на „негативна,” съобщи BBC. Негативната перспектива обикновено означава, че е възможно понижение на рейтинга в близките 12-18 месеца. Променената оценка се дължи на повишения риск около задълженията на държавата в резултат на европейската дългова криза, информират експертите от рейтинговата агенция. От Fitch съобщиха още, че обмислят понижение на оценките на Белгия, Испания, Словения, Италия, Ирландия и Кипър. Перспективата на шестте държави вече е определена като „негативна”. Техните рейтинги са поставени и под „негативно наблюдение” , което означава, че е много вероятно да бъдат понижени в близките три месеца.

„След срещата на върха на ЕС на 9 и 10 декември, позицията на Fictch е, че „разумното решение” за еврозоната е технически и политически непостижимо,” отбелязват експертите от агенцията в специално изявление.

Ревизираната оценка на Франция идва само седмица след като висши управленски фигури от страната разкритикуваха икономическата ситуацията във Великобритания. Френският финансов министър Франсоа Барон я определи като „много притеснителна”. В същото време управителят на Централната банка на страната предположи, че британският кредитен рейтинг ще бъде понижен преди този на Франция.