"УниКредит": Догодина износът ще се свие

България ще успее да избегне повторна рецесия, прогнозират икономистите на банката.

15.12.2011 | 13:57 Редактор: Ралица Пейчева

Износът, който е основен двигател на българската икономика в подследните години, ще се свие през 2012, а икономическият растеж ще бъде само 1.5% вместо предвижданите доскоро 2.6%, пише в последния анализ на банка "УниКредит" за страните от Централна и Източна Европа.

Експертите на банката обясняват влошената прогноза с негативните сигнали от еврозоната и неочаквано резкия спад на инвестициите в България през третото тримесечие на тази година.

Икономистите на "УниКредит" очакват през 2012 допълнителен натиск върху корпоративния сектор, но все пак смятат, че България ще избегне повторна рецесия, тъй като и в публичния сектор, и в домакинствата има достатъчно ликвидност. Колкото до външното търсене, то действително намалява, но е далеч от срива, наблюдаван в началото на 2009.

От анализа става ясно, че икономиката ни ще започне да се възстановява с нормални темпове през следващите 2-3 години.

Брутният вътрешен продукт на страната се повиши с едва 0.3% на тримесечна и с 1.6% на годишна база въпреки някои еднократни положителни фактори като силната реколта от зърнени храни и резултатите на летния туристически сезон, пише в доклада.

Положителна новина е, че през октомври банковият сектор в България е успял да намали още зависимостта си от външно финансиране – до общо до 4.1% (спрямо предкризисния връх от 17.3% през ноември 2008).