ОИСР: Светът закъсва за пари

Нуждите на развитите страни от нови кредити ще надхвърлят 10.5 трилиона долара през идната година, предупреждават експертите.

12.12.2011 | 10:38
ОИСР: Светът закъсва за пари

Светът ще закъса за пари през 2012 година, през която се очаква развитите страни да търсят кредитиране на стойност над 10 трилиона щатски долара, предупреждават експерти на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. ОИСР, в която членуват водещите индустриални държави, подготвя специален доклад по темата, който ще бъде публикуван по-късно този месец. Основните заключения в него обаче вече бяха цитирани от The Financial Times.

Според икономистите на ОИСР 2012 ще е особено тежка година заради нарастващата нужда от кредитиране, от една страна, и все по-непредсказуемото поведение на международните финансови пазари (“животинско поведение”, както е окачествено в доклада). “Понякога пазарните събития отразяват ситуации, в които сякаш животинските инстинкти доминират пазарната динамика, като тласкат нагоре доходността по суверенния дълг - с много сериозни последици”, коментира Ханс Бломещайн, шефът на отдела за управление на публичния дълг към ОИСР.

Според експертите в обозримо бъдеще за развитите страни ще е все по-трудно и все по-рисковано да намират финансиране на частните пазари. Прогнозата на организацията е, че през 2012 нуждите на членуващите в нея страни от нови заеми ще надхвърли 10.5 трилиона долара - двойно повече, отколкото през 2005 година.

Ситуацията се усложнява допълнително от заплахата някои суверени, като Италия и Испания, а може би също Франция и Австрия, да загубят статута си на освободени от риск. Последните две държави все още запазват рейтинг ААА, но много инвеститори престанаха да ги смятат за безрискови.