fallback

Унгария търси 15 милиарда евро от МВФ

Правителството на Виктор Орбан направи рязък обрат в политиката, след като доскоро твърдо отказваше да обсъжда въпроса за помощ отвън.

11.12.2011 | 10:38

Унгарското правителство ще се опита да договори между 10 и 15 милиарда евро финансиране от Международния валутен фонд и Европейския съюз, за да стабилизира икономиката на страната. Според източници на агенция Reuters в Будапеща предпочитали заеми с по-леки условия, но в краен случай били склонни да подпишат дори предпазно споразумение и да позволят външна намеса в политиката си.

Унгария е в деликатно положение, след като националната й валута - форинтът - отчете рекордно ниски нива през последната седмица. През 2012 страната трябва да се справи с падежи по стари дългове на стойност 4.7 милиарда евро.

Смесена делегация от МВФ и ЕС ще посети Будапеща между 13 и 16 декември, за да проведе по-конкретни преговори по заемите.

Търсенето на помощ отвън е рязък обрат в политиката на кабинета на Виктор Орбан, който в последната година и половина категорично отказваше дори да обмисля вариант за заем от МВФ. Вместо това дясното правителство изпробва съвсем не десни мерки - въвеждане на нови данъци за банковите печалби, промени в лихвените проценти на кредитите в чужда валута и национализиране на част от средствата в частното пенсионно осигуряване.

Премиерът Орбан обяви в Брюксел преди няколко дни, че правителството му е принудено да коригира бюджета за 2012 заради нищожния растеж и отслабването на форинта.

fallback
fallback