България и други 8 държави готови за нова интеграция в ЕС

Великобритания се възпротиви на предложението за промени в европейските договори.

09.12.2011 | 16:17
България и други 8 държави готови за нова интеграция в ЕС

Девет страни от Европейския съюз са готови да се присъединят към 17-те членки на еврозоната при сключването на ново междуправителствено споразумение за по-задълбочен фискален съюз, чрез което се цели преодоляване на европейската дългова криза. Това сочи нов проект за заключителна декларация от срещата на Европейския съвет, която приключва днес, съобщиха световните агенции.

"Държавните и правителствени ръководители на България, Чехия, Дания, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Швеция посочиха възможността да участват в този процес, след като се консултират с парламентите си, когато се налага", посочва проектодекларацията, цитирана от БТА.

По- рано през деня стана ясно, че страните членки на еврозоната са постигнали споразумение за  данъчен и бюджетен пакт за справяне с дълговата криза. Предложението на Германия и Франция да привлече всичките 27 европейски държави към приемане на промени в договорите за Европейския съюз срещна съпротивата на Великобритания, предаде BBC.

Премиерът на страната Дейвид Камерън настоя Великобритания да не бъде включвана  в някои финансови регулации. Камерън подчерта, че няма да подпише подобно споразумение, тъй като то не е в интерес на неговата страна.

По време на преговорите, продължили над 10 часа, лидерите от еврозоната постигнаха споразумение да работят върху нови бюджетни правила, които да включват автоматични санкции.

Водещите мерки, договорени като част от новото споразумение, насочено към „фискално компактност“ включва:

  • Горна граница от 0.5% от БВП на годишните структурни дефицити
  • „Автоматични последствия“ за страните, чийто дефицит надвишава 3 % от БВП
  • Залагане на по- строги правила в конституциите на страните - членки
  • Ускоряване на задействането на Европейския спасителен механизъм до юли 2012 
  • Преразглеждане на фиксираната адекватност от 500 млрд. евро (£ 427 млрд; $ 666 мрлд.) за ЕФФС
  • Всички страни от Европейския съюз да осигурят до 200 млрд. евро на МВФ за оказване на помощ на засегнатите от дългови проблеми страни от еврозоната.

Германският канцлер Ангела Меркел приветства плана за действие, подчертавайки че той ще доведе до подсигуряване на еврото.

„Убедена съм, че след дълги преговори, постигнахме много, много значим резултат, тъй като се поучихме от миналото и от допуснатите грешки и тъй като в бъдеще ( ще има) задължителни решения, правила и по-голямо влияние от страна на комисията, повече интеграция и оттук по-висока съгласуваност,“ подчерта Меркел.

Президентът на ЕЦБ Марио Драги заяви, че споразумението ще осигури по- голяма дисциплина в икономическата политика. Според него то е „много добър резултат за еврозоната.“

Изпълнителният директор на МВФ Кристин Лагард приветства споразумението с думите, че това е една наистина „добра стъпка в правилната посока.“