Лидерите на ЕС за по-строга бюджетна политика

Само 4 държави ще останат извън новото споразумение в Европа.

09.12.2011 | 09:43
Лидерите на ЕС за по-строга бюджетна политика

Лидерите на Европейския съюз постигнаха принципно споразумение за въвеждането на по-строга бюджетна и данъчна политика, която да позволи балансирана структура на държавни приходи и разходи, предаде Reuters.

Само четири държави от 27-те, членуващи в общността, няма да приемат създаването на фискален съюз, съобщи президентът на ЕС Херман Ван Ромпой след вчерашното начало на срещата на върха в Европа.

"Документът ще се подпише от 23 страни, а други три съобщиха, че засега нямат нужния мандат за такова решение", отбеляза той, без да посочи кои шест страни извън еврозоната ще подпишат документа.

Потвърдена бе необходимостта за всички страни в Европа да поддържат балансиран бюджет, а в случай, че дефицитът надвиши 3% от БВП, то на нарушителя автоматично ще бъдат наложени санкции. Тяхното действие може да бъде спряно само, ако за това гласуват три четвърти от страните-членки на съюза.

Новото споразумение за по-тясна координация на икономическите и фискални политики на отделните страни ще бъде готово до март 2012 година, уверен е президентът на Франция Никола Саркози.

Засега само Великобритания и Швеция са отхвърлили възможността да утвърдят предложените мерки.

Засега частните банки няма да бъдат принудени да участват във финансирането на програмите за стабилност на съюза. Страните от еврозоната обаче обмислят да налеят в МВФ допълнителни 200 милиарда евро, които да се използват в подкрепа на проблемните държави от валутния съюз.