Ромпой: Не ни трябва нов договор за ЕС

Председателят на Европейския съвет смята, че реформите в еврозоната може да се гарантират чрез междудържавно споразумение.

07.12.2011 | 13:04
Ромпой: Не ни трябва нов договор за ЕС

Правилата в еврозоната и спазването на фискална дисциплина може да се гарантират и без да бъде приеман изцяло нов договор за Европейския съюз. Подобна позиция ще изрази Херман ван Ромпой на Европейския съвет, който ще се състои на 9 декември в Париж.

По-рано стана ясно, че лидерите на Германия и Франция - Ангела Меркел и Никола Саркози, подготвят общо предложение за въвеждане на строги правила в еврозоната. Според документа на практика ще се създаде съюз на страните, които спазват фискална дисциплина, като към него ще се присъединяват и страни извън еврозоната, стига да не надвишават 3% дефицит. Онези, които не успеят да се вместят в тези рамки ще трябва да изтърпят наказания, които ще влизат в сила автоматично.

Ако предложението им бъде прието, това ще наложи промяна в основния договор на ЕС, което обаче може да срещне сериозни трудности, особено в страните, чиито конституции изискват провеждането на референдум.

Според изтекъл в медиите предварителен вариант на доклада на Херман ван Ромпой за Европейския съвет, той предлага новите правила да бъдат приети чрез фискално споразумение, което няма да изисква тежките процедури по ратифициране на нов договор за ЕС. Според него това ще ускори и без това наложителните реформи, което пък ще доведе до по-бързото връщане на доверието в еврозоната.