България се отказва от „Бургас-Александруполис”

Страната ни предлага тристранното споразумение с Русия и Гърция да бъде прекратено по взаимно съгласие.

07.12.2011 | 12:18
България се отказва от „Бургас-Александруполис”

Българското правителство окончателно се отказва от проекта „Бургас-Александруполис”, стана ясно след редовно заседание на Министерски съвет.

Ако Гърция и Русия не приемат прекратяване по взаимно съгласие, България ще се изтегли самостоятелно след изтичане на 12 месечен срок, както е предвидено в досега подписаните договорки между страните.

Петролопроводът „Бургас-Александруполис” трябваше да бъде изграден от международната компания "Транс Болкан Пайплайн", в която Русия притежава 51%, а България и Гърция по 24.5 на сто.

Проектът за изграждане на петролопровод под Черно море бе приоритет на правителството на Сергей Станишев и част от така наречения "Голям шлем" на президента Георги Първанов.

Строежът на тръбата, която трябваше да минава под Черно море и да свързва Бургас и гръцкия град Александруполис, бе планиран да започне през 2008 и да завърши в началото на 2011.

В последствие обаче, заради сериозните съмнения за екологичната му безопасност и финансова изгода през 2009 правителството на ГЕРБ го извади от енергийните приоритети на страната.

Същевременно, Русия обяви, че ще замрази проекта, но няма да се отказва от него, защото той има одобрението на Европа.