Германия и Франция обсъждат как да спасят еврото

Различията между Меркел и Саркози все още не са изгладени.

05.12.2011 | 07:48
Германия и Франция обсъждат как да спасят еврото

Лидерите на двете водещи държави в еврозоната - Франция и Германия, ще се срещнат днес в Париж, за да обсъдят начини за спасяване на еврото. Дни преди срещата на върха в Брюксел обаче президентът Никола Саркози и канцлерът Ангела Меркел все още не са изгладили различията помежду си.

Германия настоява за стриктен централен контрол върху спазването на бюджетните правила, докато Франция се опитва да запази повече от националния суверенитет, обобщава BBC.

Опозицията на Никола Саркози го критикува за отстъпчивостта му към Берлин, който отхвърли идеите за еврооблигации и директно кредитиране на страните-длъжници от Европейската централна банка.

От своя страна, германският канцлер обеща конкретни стъпки към фискален съюз, който ще наложи бюджетна дисциплина и ефективно управление на кризата.

Каквито и предложения да изникнат на днешната среща, двамата лидери трябва да дадат сериозна гаранция, че правителствата от еврозоната най-накрая ще поставят дефицитите си под контрол и ще задоволят неспокойните пазари,  пише France Press.