fallback

Англия отваря врати за български работници?

Обединеното кралство търси спасение от рецесия с повече имигранти.

03.12.2011 | 14:57 Автор: Ралица Пейчева

Напук на официалната политика, че Великобритания притваря вратите си за имигранти, икономическата стратегия на финансовия министър Джордж Осбърн се крепи именно на високи нива на имиграция, пише вестник Independent.

Властите в Обединеното кралство, които упорито отказват да пуснат български работници, всъщност ще бъдат принудени да го направят в най-скоро време, за да спасят икономиката си от рецесия, загатва доклад на държавната бюджетна служба.

Само преди две седмици Великобритания взе решение да удължи ограниченията за достъпа до своя пазар на труда за граждани на Румъния и България до края на 2013. В началото на ноември британската комисия по въпросите на имиграцията препоръча да бъдат запазени ограниченията за работници от България и Румъния. Според комисията отменянето на рестриктивните мерки ще има негативен ефект върху британския пазар на труда.

Въпреки това обаче, работниците от бившия източен блок отдавна са предпочитани в Англия пред имигрантите от Африка, Азия и Латинска Америка.

Министрите няма да намалят нивата на икономическите бежанци през този мандат, прогнозират експертите на Осбърн. Вместо това, чужденците, търсещи препитание на Острова ще бъдат средно около 140 000 души до 2016. Миналата година е било регистрирано най-високото ниво от 252 000 работници. Бюджетната служба изтъква ключовата роля, която бежанците играят за икономическия растеж на страната.

Подобна прогноза обаче е неудобна за премиерът Дейвид Камерън, който неведнъж е обявявал, че ще бъдат изпълнени ангажиментите за намаляване на броя на имигрантите в страната. 

fallback
fallback