fallback

Гърция обсъжда бюджет 2012

Без финансовата подкрепа на ЕЦБ, гръцките банки ще се задушат от липса на ликвидност, твърди премиерът Лукас Пападимос.

03.12.2011 | 13:13

Днес започнаха дебатите в гръцкия парламент за финансовата рамка на страната за 2012. Гласуването на бюджета, представен от кабинета на Лукас Пападимос, ще бъде на 7 декември. Тогава се очаква и европейските лидери да се съберат на определяната като ключова за бъдещето на Еврозоната среща в Брюксел.

Еврозоната се нуждае от по-голямо фискално сближаване, заяви Пападимос в речта си пред парламента и призова за по-ефективни действия на Европейския съюз спрямо кризата. Той обясни, че намесата на ЕЦБ на пазара на облигации е помогнала на гръцките банки, а правителството отстоява интересите си по време на провеждащите се разговори по елиминиране на част от дълга.

„Ликвидността в банковия сектор е ограничена и предоставянето на кредити на гръцките домакинства и бизнес също е ограничено. Това е резултат от фискалните проблеми пред нашата страна, както и на отлива на капитали от Гърция. Без финансовата подкрепа на Европейската централна банка, гръцките банки ще се задушат от липса на ликвидност“, каза още Пападимус.

Анализатори заявиха, че инвеститорите и гръцкото правителство са постигнали напредък по преструктурирането на дълга, но преговорите могат да се проточат и през следващата година. Гръцкият премиер категорично заяви, че не се противопоставя на преструктурирането на дълга и определи мярката като необходима.

fallback
fallback