Дянков: Платихме всичко на бизнеса

Единственото висящо задължение на държавата са 24 млн. лева за „Водното огледало“ в Кърджали, твърди министърът.

02.12.2011 | 16:04 Редактор:
Дянков: Платихме всичко на бизнеса
Дянков: Платихме всичко на бизнеса

Държавата се е разплатила изцяло с всички частни фирми, увери финансовият министър Симеон Дянков по време на петъчния парламентарен контрол. "Остана да бъдат платени само 24 млн. лева за водното огледало в Кърджали", уточни вицепремиерът в отговор на питане на депутата от БСП Корнелия Нинова. Според Нинова държавата все още дължи на бизнеса над 400 млн. лева, а според някои неофициални данни, с които тя разполагала, задълженията можело да надхвърлят и 800 милиона.

Министър Дянков припомни, че откакто правителството на ГЕРБ е на власт, е изплатило задължения за 2 млрд. лева, завещани от предходното управление.

В действителност именно Дянков замрази плащанията към бизнеса през 2009 година – ход, който според някои икономисти е утежнил ефекта от кредитната криза. Само допреди 6 месеца стотици милиони левове все още не бяха платени на фирмите, спечелили и изпълнили обществени поръчки.

В края на миналата година управляващите измислиха схема, чрез която Българската банка за развитие пое изплащането на стари задължения на бюджета към компаниите, които пък се съгласиха да намалят вземанията си с по 7-10%.