fallback

Германия ще постигне това, което иска

Меркел не иска да бъде запомнена като политика, разбил еврозоната, коментира финансистът Красимир Катев.

02.12.2011 | 13:26

България с макроикономическите си показатели, действително заслужава едно от първите места в Европа, според критерия за стабилност. Това заяви в сутрешния новинарски блок на Bulgaria ON AIR финансистът Красимир Катев. Той подчерта, че еврозоната няма да се разпадне.

„Никой политик не е склонен към политическо самоубийство. В този смисъл и  Ангела Меркел няма да иска да бъде запомнена като канцлера, разбил еврозоната,“ подчерта Катев. Той сподели мнението на редица анализатори, че целта на Германия е да се окаже максимален натиск за реформи в периферията на страните от еврозоната.

„Действително играта е между Германия и Франция. Остава и големият въпрос какво се случва с Италия,“ коментира финансистът.

Крайният резултат ще е постигане на по-засилена фискална регулация, евентуално санкции за по-нестабилните държави, може би и създаването на позиция като европейски финансов министър, отбеляза Красимир Катев. За целта е необходимо да стане ясно, че реформите в Италия, Гърция, Испания работят.

„Германия ще постигне това, което иска. Като разменната монета може да бъде заставането на ЕЦБ зад  правителствата, които не са платежоспособни. Това на свой ред може да обезкуражи спекулантите и възможната спасителна интервенция, която се изчислява на няколко трилиона евро в момента, да бъде значително понижена,“ коментира още финансистът.

Вижте какво сподели Красимир Катев за разделянето на Европа според фискалната стабилност на страните от видео файла.

fallback
fallback