fallback

Германия поиска свиване на бюджетните дефицити до 2%

Пазарите очакват европейските лидери да договорят евентуалните промени до срещата си на 9 декември.

01.12.2011 | 16:06

Германският министър на икономиката Филип Ройслер е направил няколко предложения за промяна на договора за Европейския съюз, сред които и въвеждането на ограничение за бюджетните дефицити в общността до 2% от брутния вътрешен продукт за конкретната държава, съобщи CNBC, цитирайки германския Die Welt.

Изданието посочва, че министерството е изпратило предложенията в канцеларията на канцлера Ангела Меркел, където те ще бъдат обсъдени през следващите дни.

Рьослер е изготвил стратегически план, озаглавен "Стабилност и конкурентоспособност в Европа", в който предлага и създаването на комисия за стабилност от независими експерти, които да правят препоръки за подобрение на конкурентоспособността, да инспектират националните бюджети и да следят процеса по контролиране на държавите в ЕС.

Германският министър на икономиката настоява да бъдат въведени по-строги автоматични механизми за налагане на санкции на европейско ниво. Като пример той посочва спирането на плащания по структурни фондове.

„Това е необходимо за по-бързото и ефективно въвеждане на здравословни бюджетни политики“, пише в плана на Рьослер.

Според Die Welt предложението за автоматични санкции е спорно. Правителството в Берлин и преди е опитвало да ги въведе, но не е успявало заради противопоставянето от страна на Франция.

Чрез промяната на европейския договор Меркел иска да реши дълговата криза и да задълбочи интеграцията между страните от ЕС. Пазарите очакват европейските лидери да договорят евентуалните промени до срещата си на 9 декември.

В момента ограничението за бюджетните дефицити на страните от ЕС, заложено в оригиналния „пакт за стабилност и растеж“ и е 3% от БВП.

fallback
fallback