fallback

ЕЦБ: Ще се намесим само след фискален съюз

Задължителната първа стъпка е правителствата да се съгласят на нови общи правила, за да върнат доверието, твърди Марио Драги.

01.12.2011 | 15:26

Единственият път към по-агресивна намеса на Европейската централна банка срещу дълговата криза е държавите в еврозоната спешно да постигнат "фискална спогодба", заяви председателят на ЕЦБ Марио Драги пред европарламента. Подобна спогодба би заставила правителствата да спазват далеч по-строги от сегашните правила за бюджетния дефицит и нивата на дълга. Това ще е "най-важният елемент от възстановяването на доверието" и той трябва да дойде пръв, преди всички останали мерки, подчерта Драги.

Наблюдатели изтълкуваха думите на италианеца като опит на ЕЦБ да си остави пространство за маневриране, ако лидерите от еврозоната се договорят на срещата си след седмица за конкретни стъпки към създаване на фискален съюз.

Според банкер номер 1 в последните седмици вече се наблюдава сериозно замразяване на кредитирането, от което най-потърпевши са малкият и средният бизнес. "Най-важното нещо за ЕЦБ сега е да отпуши кредитните канали", добави Драги.

Все повече икономисти и анализатори сочат централната банка като единствена надежда за измъкване от дълговата криза и спасяване на еврото. ЕЦБ вече похарчи над 200 милиарда евро за изкупуване на правителствени облигации от еврозоната, но за овладяване на ситуацията ще е нужно много повече. Алтернативен вариант е банката да въведе ограничения върху доходността на държавните ценни книжа от еврозоната. Управителният й съвет обаче за момента никак не е склонен на толкова радикална стъпка.

fallback
fallback