Корупцията в Нова Зеландия е най-ниска

България се на нарежда на 86 място в класацията на "Трансперънси интернешънъл".

01.12.2011 | 10:35
Корупцията в Нова Зеландия е най-ниска
Корупцията в Нова Зеландия е най-ниска

В Нова Зеландия усещането за корумпираност е най-ниско според класацията за 2011 на  международната неправителствена организация "Трансперънси интернешънъл" ("Прозрачност без граници"). На второ и трето място се нареждат Дания и Финландия. Подреждането до топ 5 е както следва: Швеция, Сингапур и Норвегия.
Германия подобрява класирането си спрямо 2010 година, придвижвайки се до 14 позиция. Китай също минава три стъпки напред спрямо година по-рано, достигайки 75 място в класацията. САЩ се нарежда на 24 позиция, отстъпвайки с две позиции спрямо 2010.
Според индекса на "Трансперънси интернешънъл" възприятието за корупция в България също се засилва. Страната ни отстъпва на 86 място от 73, което заема през 2010.
В измерването на обществените нагласи спрямо корупционните практики неправителствената организация използва скала от 0 до 10. Колкото по-нисък е индексът, толкова по-корумпирана е страната.
Оценката за България е най-ниската в групата на страните от Източна Европа, членки на ЕС. Най- добре от тази група държави се позиционира Румъния, следвана от Словакия, Латвия, Чехия, Унгария, Литва, Полша, Словения, Естония.

Най-корумпираната страна от групата на Г-20 е Русия, нареждайки се на 143 място.

Сомалия и Северна Корея са най-корумпираните страни, според класацията.

Индексът за 2011 година обхваща 183 страни, които са групирани по географски или политико-икономически признак.