fallback

Безработицата гони 13%

Транспортът е поскъпнал с 11 на сто на годишна база, храната – с 9 на сто.

30.11.2011 | 15:13 Автор: Ралица Пейчева

Броят на трайно незаетите в България продължава да расте, показват данни на европейската статистическа служба Eurostat. През октомври безработните у нас достигат 12.9% от населението в трудоспособна възраст, което вече е над средните показатели за Европейския съюз.

Според данните на Агенцията по заетостта незаетите през октомври са 9.6%. Данните на българското ведомство обаче са оспорвани от доста икономисти, защото отчитат единствено регистрираните в бюрата по труда. Извън обхвата им остават съкратените в сивата икономика, както и продължително безработните, които вече са се отказали да се регистрират.

Междувременно Националният статистически институт публикува данни, според които разходите на домакинствата за транспорт и съобщения са се увеличили с 11.1% през третото тримесечие спрямо същия период на миналата година. Семействата плащат с около 9% повече за храна, със 7.2% повече за здравеопазване и с близо 10% повече за облекло.

На практика над половината от семейния бюджет отива за битови сметки и храна. Общо за юли, август и септември средният разход на член на домакинство е 917.44 лева. Средният приход е около 978 лева.

 

ЗА КАКВО ХАРЧАТ БЪЛГАРИТЕ Ако средната заплата на член от семейство е 917 лева, изчислява НСИ, от тях: 332 лева са за храна; 43 лева за алкохол и цигари; 121 лева за ток, вода и горива; 46 лева за здраве; 57 лева за транспорт; 41 лева за комуникации; 42 лева за свободно време.

fallback
fallback